Penyebab Badan Bisa Lebih Kurus dengan Rokok
Kesehatan

Penyebab Badan Bisa Lebih Kurus dengan Rokok

Penyebab Badan Bisa Lebih Kurus dengan Rokok – Antara satu sebab popular kenapa ramai perokok takut untuk berhenti merokok adalah kerana takut menjadi gemuk. Menurut kajian, mereka yang berhenti merokok akan bertambah berat secara purata diantara 10 – 11 paun pada tahun pertama. Peningkatan berat badan akan berlaku terutamanya dalam tempoh tiga bulan yang pertama.

Penyebab Badan Bisa Lebih Kurus dengan Rokok
Penyebab Badan Bisa Lebih Kurus dengan Rokok

Penyelidikan juga telah menunjukkan bahawa kebanyakan perokok mempunyai bentuk badan yang lebih kurus dan mereka mempunyai berat badan yang lebih terkawal. Selain itu, penyelidik juga mendapati perokok mempunyai jual smart detox selera makan yang lebih terkawal.

Tikus

Para penyelidik dan saintis telah membuat eksperimen untuk memahami perkara ini dengan lebih lanjut dengan membuat eksperimen menggunakan beberapa ekor tikus. Beberapa ekor tikus telah disuntik dengan bahan kimia yang mempunyai unsur yang sama seperti nikotin dan kemudian di beri makanan seperti biasa. Keputusannya, tikus-tikus ini hanya makan dengan kuantiti yang lebih sedikit berbanding tikus-tikus biasa.

Reseptor

Para saintis pada mulanya telah mensyaki nikotin telah merangsang reseptor di dalam sel otak yang memberi rasa “mendapat ganjaran” selepas makan dan yang menyebabkan anda akan berhenti untuk makan. Sebaliknya mereka mendapati reseptor yang diransang oleh nikotin adalah reseptor sama, yang memberi kesan “adrenalin rush” iaitu ketika anda berhadapan dengan musuh, haiwan berbahaya atau ketika berhadapan dengan situasi cemas. Reseptor ini akan menyebabkan anda tidak akan merasa lapar ketika di kejar oleh harimau dan sebaliknya, menyuruh anda menyelamatkan diri.

Adrenaline Rush

Adrenalin adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal ketika berada situasi stress, seperti ketika berhadapan dengan ketakutan dan ketika sedang memberi perhatian. Adrenalin merangsang kadar denyutan jantung, mengembangkan saluran darah, meningkatkan aliran darah ke otot dan oksigen ke jantung. Keadaan ini akan menyebabkan tubuh akan berada di dalam keadaan aktif dan penuh perhatian. Keadaan ini juga meransang anda untuk tidak merasa lapar.

Kenapa berat badan akan bertambah selepas berhenti merokok

Apabila berhenti merokok, ketiadaan nikotin akan menyebabkan perokok akan merasa letih secara fizikal kerana perubahan paras gula di dalam darah yang telah menjadi rendah. Mereka memerlukan “Adrenaline Rush” untuk menjalani kehidupan normal mereka. Salah satu makanan yang boleh menggantikan nikotin sebagai ejen “Adrenalin Rush” adalah makanan yang mengandungi kandungan gula. Oleh sebab itu, apabila berhenti merokok mereka akan mula kerap mengambil makanan yang manis seperti gula-gula dan coklat sebagai pengganti dengan smart detox.

Namun begitu mengambil makanan manis dengan kerap akan menyebabkan pertambahan lemak di dalam badan. Hati akan memproses kandungan gula yang berlebihan menjadi asid lemak, kemudian akan masuk ke dalam saluran darah dan akan menghantar lemak ke seluruh badan, terutamanya di perut, pinggul dan punggung. Jika keadaan ini dibiarkan dengan lama dan tanpa kawalan, mereka yang berhenti merokok akan mula meningkat berat badan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *